Organik Konserve Gıdalarda GDO Var mı?
Organik ürünlerde genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO’ların) kullanılması yasaktır. Bu, organik bir çiftçi GDO tohumları ekleyemez, organik bir inek GDO yonca veya mısır yiyemez ve organik konserve üreticisi herhangi bir GDO içeriği kullanamaz demektir. Çiftçiler ve işlemciler, organik yönetmeliklerini yerine getirmek için GDO ürün türevlerini kullanmadıklarını ve tarladan sofraya kadar ürünlerini GDO’lar gibi yasaklanmış maddelerden koruduklarını göstermelidirler.
GDO Nedir, Organik Konserve için Kabul Edilemez Ölçütler Nelerdir?
Genetiği değiştirilmiş organizmalar, basitçe, başka bir türün genetik materyali enjekte edilerek değiştirilen bir organizmadır. Tarım Bakanlığı düzenlemeleri, herhangi bir organik ürünün üretilmesi veya taşınması sırasında “hariç tutulan yöntemlerin” kullanılmasını yasaklar. Hariç tutulan yöntemler, yönetmelikte “organizmaları genetik olarak değiştirmek ya da doğal koşullar ya da işlemler altında mümkün olmayan yollarla büyüme ve gelişmelerine sağlamak için kullanılan ve organik üretimle uyumlu kabul edilmeyen çeşitli yöntemler” olarak tanımlanır.
Organik Gıda Yönetmeliği gereği organik konserve için dışlanan yöntemler; geleneksel bitki ıslahı, konjügasyon, fermantasyon, hibridizasyon, fertilizasyon veya doku kültürü içermezliktir. Yasal organik düzenlemelerin yayınlanmasından bu yana, “hariç tutulan yöntemler”, genetik mühendisliği (GE) veya genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) olarak biliniyor.
Organik Sertifika Prosedürü, Konserve Ürünlerde GDO Olmadığını Doğrular mı?
Organik gıda, GDO dâhil, suni aroma, renk veya koruyucu içermez. İşlenmiş organik konserve gıdalarda kullanılan küçük organik olmayan maddeler, güvenilir ve bunların insan ve çevre sağlığı üzerindeki etkileri açısından değerlendirilen onaylanmış maddeler listesinden gelmelidir. Yasaya göre, bu bileşenler, organik gıda yapmak için kullanılan toplam katkı maddesinin % 5’ini veya daha fazlasını oluşturmalıdır.
Organik işlemciler, atıştırmalıklar için ek standartların karşılandığından emin olmak için bir takım adımlar atmalıdır. Bu, organik bileşenlerin organik olmayan maddelerden ayrı olarak, saklanması ve makinelerin iyice temizlenmesi, organik bir ürün satın aldığınızda yalnızca beklediğiniz şeyleri içerdiğini doğrulamak için birçok kaydı tutma anlamına gelir.
Organik konserve veya organik bir ürün satın aldığınızda içeriğinde GDO ve diğer zararlı herhangi bir madde olmadığından emin olabilirsiniz, ancak bu suiistimale açık bir konu olduğundan nereden aldığınızın önemi büyüktür. Güvenilir bir adres arıyorsanız https://www.dogalavm.com/ adresini tavsiye ederiz. Tüm organik ve doğal ürünlerin doğru kaynaktan geldiğini bilerek gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.