Kahvaltıyı Atlamanın Zararlı Etkileri
Herkes kahvaltıyı günün en önemli yemeği olarak nitelendiren asırlık nasihati bilir, fakat kaç kişi bunu uyguluyor? İncecik bir bedene sahip olma rüyalarımızın hedefini gerçekleştirmeye çalışırken, çoğumuzun kahvaltıyı atlama eğilimi vardır. Peki, bu neden kötü? Kahvaltının atlanmasının etkileri nelerdir? İşte olası zararlar:
-
Kahvaltıyı atlamak kilo vermeye neden olabilir
Kahvaltı atlamak, şekerli ve yağlı gıdalar için istek uyandırır, gün boyunca karşılaştığınız her şeyi yemeğe başlarsınız. Açlık seviyeniz ne kadar yüksekse, o kadar çok yiyecek tüketeceksiniz ve bu bazen tavsiye edilen günlük kalorimetrenizi aşar. Alışkanlık haline geldiğinde ise neden kilo aldığınıza şaşabilirsiniz.
-
Metabolizmanızı etkileyebilir
Bedeninizi çalıştırmak için ihtiyacınız olan ilk hareketi başlatmak için malum, kahvaltıya ihtiyacınız vardır ve kahvaltı, son yemekten 12 saat sonra alınmalıdır. Kahvaltının önemi üzerine yapılan çeşitli araştırmalara göre, kahvaltı etmeyen ve düzensiz beslenen insanlar daha düşük metabolizma hızına sahipler.
-
Odaklanma ve konsantrasyon sorunları
Günlük beslenme rejimine kahvaltıyı dâhil etmek, daha iyi bilişsel işlevsellik kazandırır. 12-15 yaş arası iki grup arasında yapılan karşıtlık deneylerinde kahvaltı eden ve etmeyenler arasında ciddi odaklanma ve konsantrasyon sorunları tespit edildi.
-
Duygudurum ve enerji seviyelerinde olumsuz etkiler
Yapılan birçok araştırmaya göre, kahvaltıdan kaçınılması, enerji, hafıza ve ruh hali üzerinde olumsuz etkilere sahip olabilir. Hiçbir şey yemeden devam ettiğiniz gün boyunca enerji seviyeniz düşebilir, kendinizi mutsuz ve isteksiz hissedebilirsiniz.
-
Saç dökülmesinin nedenlerinden biri
Kahvaltı atlamanın en büyük yan etkilerinden biri saç dökülmesi olduğunu biliyor muydunuz? Evet, kahvaltı etmemek veya tehlikeli derecede düşük protein içeren bir yemek keratin düzeylerini etkileyebilir, saç foliküllerinin büyümesi önleyerek saç dökülmesini tetikleyebilir.