Ağ Kurulum Mühendisi Nedir?
Bir firmanın ya da kamu kuruluşunun, iş yeri içi ve dışı ile online iletişim kurmasını sağlayan kişilere ağ kurulum mühendisi denir. Ağ kurulum mühendisleri, iletişim ağını sıfırdan kurmakla ve geliştirmekle sorumludur. Genel olarak bir ağ kurulum mühendisi; fabrikalarda, üniversitelerde, okullarda, bankalarda ve ticari ofislerde çalışmaktadır. Ayrıca ağ kurulum mühendisleri, personellere özel mail adresi oluşturmakta ve teknik konularda yardımcı olmaktadır.
Ağ Kurulum Mühendisi Nasıl Olunur?
Ağ kurulum mühendisi olmak için eğitim alınmalıdır. Ağ kurulum mühendisi olabilmek için ilk olarak lise veya dengi bir okulu bitirmeniz gerekmektedir. Daha sonra üniversite sınavına girerek ve sayısal alanda yeterli puanı elde etmelisiniz. Bilgisayar Mühendisliği ya da Bilgisayar Programcılığı bölümünü tercih eden bireyler, üniversiteden mezun olduktan sonra ağ kurulum mühendisi olarak, şirketlere başvuru yapabilir.
Alternatif olarak ağ kurulum mühendisi olmak için yine bireyler, üniversitede yer alan; Endüstri Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Maden Mühendisliği, Kimya, Fizik, Matematik gibi ilgili bölümlerden mezun olduktan sonra kurulum, sistem ve ağ sertifikası alarak bu mesleği edinebilir.
Ağ Kurulum Mühendisinin Görevleri Nelerdir?
Ağ kurulum mühendisleri, genel olarak firma içindeki iletişim hattından sorumludur. Bilgi işlem departmanı bölümünde yer almasıyla birlikte farklı sorumlulukları da olabilmektedir. Genel olarak bir ağ kurulum mühendisinin görevleri ise şu şekildedir;
- Kurumun veya müşterinin ihtiyacı olan internet altyapısını güncel teknolojiler kullanarak kurmak,
- Siber saldırıların önüne geçmek için güncel ve güvenli yazılımlar seçmek ve kurulumunu yapmak,
- Düzenli aralıklar ile ağ performansını izlemek ve iyileştirici çalışmalar yürütmek,
- Ağ için gerekli olan switch ve benzeri donanımları tespit etmek ve satın alma departmanına iletmek,
- Sunucunun güvenli olmasını sağlamak için fiziksel ve siber sorunların önüne geçmek,
- Kurum içi iletişim için güncel ve güvenli bir yazılım seçmek,
- Kurumsal mail kurulumu yapmak ve personellere mail adresi tanımlamak,
- Firmanın internet sitesi işlemlerini yürütmek,
- Sunucuyu düzenli aralıklar ile yedeklemek ve gerekli olduğunda yedeği tekrar yüklemek,
- Veri tabanı hatalarını düzeltmek.
- Temel düzeyde grafik & tasarım işlemlerini yerine getirebilmek,
- Bilgisayar donanımları hakkında bilgi sahibi olmak,
- Ağ teknolojisi hakkında bilgi sahibi olmak,
- ATM, DWDM, SDH ve FR hakkında bilgi sahibi olmak,
- IP Ağ Katmanı, MAC Anahtarlama cihazları, bulut depolama sitemleri hakkında işlem yapabilmek,
- Matematiksel düşünmek ve orta düzeyde programlamaya hakim olmak.
- C# ve C++,
- Cisco Router,
- Delphi,
- Adobe Photoshop ve benzeri programlar.
Ağ Kurulum Mühendisinde Olması Gereken Nitelikler
Ağ kurulum mühendisi, üniversitede gördüğü eğitimleri iyi değerlendirmeli ve bilgi sahibi olmalıdır. İnternet ve ağ ile ilgili alınan derslerde birey, kendini geliştirmeli ve bu alanda ilerlemelidir. Üniversiteler haricinde ağ için kurslara katılabilir ve gerekli olan nitelikler de elde edilebilir.
Ağ Kurulum Mühendisinin Bilmesi Gereken Programlar
Ağ kurulum mühendisleri, ağ teknolojilerinin yanı sıra programlama dillerinden birkaçına da hakim olmak zorundadır. Genel olarak bilgi işlem departmanında yer aldıkları için temel düzeyde sorunlara çözüm üretebilmelidir. Genel olarak bir ağ kurulum mühendisinin bilmesi gereken programlar ve programlama dilleri şu şekildedir;
Ağ Kurulum Mühendisi Ne Kadar Maaş Alır?
Ağ kurulum mühendisleri çalıştıkları iş yerine ve yaptıkları işe göre çok farklı düzeyde maaş alabilmektedir. Bir ağ kurulum mühendisi genel olarak, en az 3.000 ₺ maaş almaktadır. Bu alanda kendini geliştiren, uzun yıllar boyu bu işi yapmış ve daha gelişmiş şirketlerde çalışan bireyler ise, 10.000 – 15-000 ₺ kadar maaş alabilmektedir.