Bir Genç Kızın Hayatını Karartan Ergen Hamilelik Sorunu
Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 15 yaş altı yaklaşık 1 milyon kız ve 15-19 yaşlarındaki yaklaşık 16 milyon kız, her yıl düşük ve orta gelirli ülkelerde doğum yapıyor. Hamilelik ve doğum sırasındaki komplikasyonlar 15-19 yaşlarındaki kızların dünyadaki ikinci ölüm nedeni. Ayrıca her yıl 15-19 yaşlarındaki yaklaşık 3 milyon çocuğa güvensiz kürtaj yapılıyor. Ergen annelerinden doğan bebeklerin ölüm riski, 20-24 yaşlarındaki kadınlara göre çok daha yüksek.
Ergen Hamilelikleri, Kötü Sağlık ve Yoksulluk Döngüsü
Erken yaşlarda çocuk doğurma hem annelere hem de yenidoğanlara yönelik riskleri arttırıyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde, 20 yaşın altındaki annelerin doğurduğu bebekler 20-29 yaşlarındaki annelere göre, % 50 oranında, ilk birkaç hafta içinde daha fazla ölüm riski taşıyor. Anne ne kadar genç olursa, bebeğin riski de o kadar yüksek, ergen annelerin doğurduğu bebekler yaşasalar bile sağlık sorunları ile mücadele eden bir hayat geçiriyor.
Ergen gebelik aynı zamanda kızlar, aileleri ve toplulukları üzerinde olumsuz sosyal ve ekonomik etkilere neden oluyor. Hamile kalmış kız okulu bırakmak zorunda, az eğitimli veya hiç okumamış bir kızın iş bulmak için daha az yeteneği ve imkânı var. Bu aynı zamanda, erken gebelik yaşı olmasaydı bir genç kadının ömrü boyunca kazanacağı yıllık geliri kaybeden bir ülke için ekonomik bir maliyet oluşturabilir.
Ekonomik ve toplumsal sonuçları ile birlikte ergen yaştaki gebelik, anne ve çocuk ölümlerine, kötü sağlık ve yoksulluk döngüsüne önemli katkıda bulunuyor.