Gebelikte Doktor Kontrolüne Hangi Sıklıkta Gidilmeli
Gebelik süresince doktor kontrolleri aksatılmamalı ve düzenli olarak gidilmeli. İlk kontrol ise adet gecikmenizin yaşandığı 15 gün içinde yapılmalı. Bu dönemde özellikle vaginal ultrasonografi ile gebelik kesesi içindeki fetalpol yani embriyonun gelişme göstereceği hücre kümesi incelenir. Aksi bir durumda gebelik testiniz pozitif ama kese görünmüyorsa dış gebelik olabilir.
Gebelikte Doktora Ne Sıklıkta Gidilmeli
Kesenin görülmesinden bir hafta sonra ise embryoda kalp aktivitesi görülmesi için doktora gidilmeli. Gebeliğin yüzde on beşi ilk dokuz hafta içinde organ hataları ya da kromozom anomalilerine bağlı olarak belirtilir ve diğer kontrolün mutlaka dokuzuncu hafta içinde yapılması gerekir.1. ve 2. Trimestr tarama testleri ise 9. hafta civarında yapılır.
20. ve 22. Hafta arasındaysa 2. Düzey ultrasonografi yapılır. İnceleme sonucundaysa fetal kalp değerlendirilir. Anomali taraması ile anne rahmini besleyen damarın içindeki kan akımları da ölçülür. İncelemenin önemi ise gebeliğin ileri dönemlerinde gebeliğe bağlı oluşacak yüksek tansiyonun, bebek gelişmesini nasıl etkileyeceği hakkında fikir sahibi olunması içindir.
Tarama testleriyle birlikte ikinci düzey ultrasonografi testleri de tamamlandıktan sonra gebelikte herhangi bir sağlık sorununuz yoksa 30. Haftaya kadar ayda bir kez, 30 ve 36 hafta arasındaysa 2 haftada bir doktor kontrolüne gidilir. Diyabet, hipertansiyon gibi şikayetleriniz varsa doktor kontrollerine daha sık gitmelisiniz. Düzenli aralıklarla kontrollerinizi yaptırdığınız zaman endişe duymanıza gerek kalmaz.