Gregor Mendel kimdir?
Bilimde önemli bir yeri bulunan Gregor Mendel kimdir? Bu konuda Gregor Mendel hakkında bazı detaylı bilgiler paylaşacağız.
Gregor Mendel kimdir?
Öncelikle Gregor Mendel’ın hayatından kısaca söz edelim. Gregor Mendel, 20 Temmuz 1822 tarihinde Avusturya İmparatorluğu’nda dünyaya geldi. Bilim insanı, botanikçi ve rahip olan Mendel, katılım bilimine öncülük eden bir insan. Ekonomik sıkıntılar içerisinde büyüyen bir çocuk olan Mendel, köyde aldığı temel eğitimde ziraat bilimlerine ağırlık verdi. Mendel’in ailesi de çiftçilik ile uğraşıyordu.
1840 yılında Olomouc’da Felsefe Enstitüsü’nde okuyan Gregor Mendel, ekonomik zorluklardan dolayı okulu bazı zorluklar ile bitirdi. 1843 yılında 21 yaşındayken Augustinian Manastırı’nda genç bir rahip olan bilim insanı eğitim almaya, kendini geliştirmeye devam etti.
Gregor Mendel ve bilime verdiği katkı
Katılım biliminde önemli bir yeri bulunan Gregor Mendel, bu alanda yaptıkları deneyler ile, özellikle de bezelye deneyi ile biliniyor. Öncelikle tavşanlar üzerinde deney yapma kararı alan Mendel, baş rahibinin bu durumun doğru olmadığını söylemesi ile birlikte bezelye deneyi yapma kararı aldı. Kendisinin bezelyeyi seçmesinin nedeni en kolay yetiştirilebilen besin olmasıydı. Ayrıca bu deneyi yapmasının sebebi katılım özelliklerinin kurallı bir şekilde olup olmadığını araştırmaktı.
Bezelye deneyine başlayan Mendel, yaptığı birçok deneyde ilginç sonuçlar gördü. Bu sonuçlardan birisi yeşil ve sarı taneli bezelyelerin etkileşime girdiğinde sarı taneli olarak ortaya çıkması oldu. Bunun yanı sıra uzun ve kısa boylu bezelyeler etkileştiğinde ise uzun boylu bezelyelerin genlerin daha baskındı.
Mendel’in ortaya koyduğu bir diğer sonuç baskın ve çekinik gen kavramı oldu. Kendisi bu konuda da çalışmalar yaparak uzun boylu genlerin baskın, kısa boylu genlerin çekinik olduğuna dair bir yazı hazırladı. Ayrıca bu konuda yapılan bir diğer deneyi de şöyle anlatalım. Mendel, uzun boylu ve kısa boylu bezelyeleri birleştirir. Sonucunda uzun boylu olan fakat içerisinde taşıyıcı olarak bulunan kısa boylu gen yer alıyor. Neslin devamında ise 4 tane bezelye çıkar. Bunların 3’ü uzun, 1’i kısa olur.
Gregor Mendel, bu konuda yaptığı deneyleri ve çalışmaları bir toplantıda paylaşır fakat yeterince ilgi görmez. Mendel pes etmez ve fasulye, mısır gibi ürünler ile yeni çalışmalarına devam eder. Her ne kadar yaşadığı dönemde yaptığı bu deneyler ilgi göstermese de 20. yüzyılda bu çalışmanın devrim niteliğinde olduğu anlaşılır. Bu konuda sizlere “Gregor Mendel kimdir?” sorusunu anlaşılır bir şekilde cevapladık. Umarız sizler için yararlı olmuştur.