Sedef Hastalığı Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Çeşitli enfeksiyonlar, stres, kalıtım gibi faktörlerin önemli rol aldığı sedef hastalığı cilt hücrelerinin normalden 7-10 kat daha hızlı çoğalmasına neden olan bir cilt hastalığıdır. Sağlıklı bir insan cildinin yeni deri üretip eskisini atması ortalama bir aylık bir döngü iken, sedef hastaları için bu süre yaklaşık beş gündür. Bu hastalıkla bağışıklık sistemi aşırı bir şekilde aktif hale gelir ve bu nedenle sağlıklı hücrelere de saldırır. Her yaştan insanda görülebilecek bir hastalıktır.
Nasıl tedavi edilir sorusu ise işin can sıkıcı kısmıdır. Çünkü sedef hastalığının neyden dolayı meydana geldiğinin tam olarak bilinmediği gibi kesin bir tedavi yöntemi de yoktur. Ancak kimi hastada işe yarayan tedavi yöntemleri mevcuttur.
- Kremler deriyi nemli tutmak adına bu hastalık için çok önemlidir. Çoğunlukla kortizon içeren kremler kullanılır. Hastalığın alevlenme dönemleri vardır ve bu süreçte daha sık bir şekilde kullanılabilir. Fakat bazı kremler uzun süre kullanımın ardından ciltte incelemeye neden olurlar. Aynı zamanda ilaç etkisini kaybetmeye başlar.
- Bir diğer yöntem olan ışık tedavisi hafif ve orta düzey hastalar için sedefi kontrol altında tutabilir. Daha şiddetli vakalar için ise ışık tedavisinin yanında ilaç ve krem tedavisi de kullanılır.
Hastalığın Çeşitleri Nelerdir?
- Püstüler Psoriasis: Sedef hastalığının ağır çeşitlerinden bir tanesidir. Vücutta büyük yer kaplayacak boyutlarda olabilirler. Ayak ve el içinde bile çıkabilirler. Beyaz renkli ve içi iltihap dolu kabarcıklar şeklindedir.
- Inverse Psoriasis: Mantarlar karıştırılmamalıdır. Genellikle koltuk altı, meme ve kasıkta kırmızı lekeler halinde görülür.
- Guttat Psoriasis: Sedef hastalığının en iyi çeşididir. Küçük kırmızı daireler şeklinde vücutta çıkar. Yüzde ve saçta da çıkabilirler. Genellikle gençlik döneminde oluşmaya başlar.
- Eritrodermik Psoriasis: Çok nadir görülen ve en ağır sedef hastalığı tiplerinden bir tanesi olan Eritrodermik Psoriasis’te lezyonlar yanığa benzer. Tıbbi müdahale gerektirebilir.
- Psoriatik Artrit: Ağrılı bir sedef hastalığı çeşididir ve ne yazık ki hastaların büyük kısmında görülür. Bu türde ciltteki lezyonlarla birlikte eklem ağrıları da vardır. Kimi zaman kişinin fiziksel aktivitelerini de kısıtlayabilir. Kesin bir tedavisi yoktur.
Sedef Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Vücudun herhangi bir bölgesinde pullanma ve kabuklanmalar meydana gelebilir. Eklemlerde ağrı, tırnaklarda kalınlaşma ve sararma, ciltte fazla kuruluk ve kaşıntı sedef hastalığının belirtilerindendir. Her belirti aynı anda görülmeyebilir çünkü hastalığın çeşitleri vardır ve her çeşit bütün belirtileri içinde barındırmaz.
Mevsimler Hastalık İçin Önemli mi?
Derinin her zaman nemli kalması hastalık için iyi olduğundan kuru ve nemsiz havaların olduğu dönemler ve yerler hastalığı olumsuz etkileyecektir. Güneş ışığı sedef hastalığı için olumlu bir etki yaratır. Fakat fazla maruz kalındığı taktirde yanığa neden olabileceğinden dikkat edilmelidir.